Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sakkpalota: írni, számolni tanít a 64 mező

Sakkpalota: írni, számolni tanít a 64 mező

Az évszakok változása vagy a betűk írása is tanítható a sakkon keresztül, ráadásul játékosan. Erre épít a Sakkpalota program, amelynek célja, hogy a gyerekek a táblajáték és a normál tantárgyak összehangolásával észrevétlenül sajátítsák el az általános ismereteket. A Polgár Judit által megálmodott képességfejlesztő sakk 2013-tól már választható tárgy az általános iskolák alsó tagozatában. A módszert Maurer Ferenc, a Polgár Judit Sakk Alapítvány oktatási projektvezetője mutatta be a Rádió Orienten.

Jól ismert sikertörténet, hogy Polgár Juditot és testvéreit szüleik egy pedagógiai kísérletet alkalmazva otthon, speciálisan a sakkra koncentrálva oktatták, úgy, hogy közben a többi tárgyat sem hanyagolták el. A lányok saját gyermekeiknél már nem ezt a módszert szerették volna követni, hanem a közoktatás változásában bízva kidolgozták először a Sakkjátszótér nevű óvodai programot. Judit ezután egy Európai Uniós szakmai bizottság tagjaként elérte, hogy az unió támogassa minden tagállamában a sakkoktatás bevezetését, itthon pedig ő maga vállalta fel az általános nemzeti program elkészítését, ami iránt külföldön is nagy az érdeklődés.

Az Alapítvány oktatási projektvezetője rádiónkban elmondta, a program alapvető célja, hogy a mai, digitális társadalomban kialakult hiányosságokat pótolja a gyermekekben egy olyan gondolkodásmóddal, mellyel a rengeteg információ közül könnyedén ki lehet szűrni a lényeget. A Sakkpalota program 2013-ban került be a Nemzeti Alaptantervbe, az első négy osztályban a választható kiegészítő tantárgyak között szerepel. Alapjai tehát megtalálhatóak az alaptantervben, de a pedagógusok igény szerint részt vehetnek erre felkészítő akkreditált képzésben is.

A tankönyvsorozat egyelőre három részes, tartozik hozzá egy munkafüzet, valamint legfontosabb eleme a tanítói kézikönyv. Előzetes sakktudás sem a tanárok, sem a diákok részéről nem szükséges - sőt, Maurer Ferenc szerint sok esetben jobb is, ha nincs, mivel így elkerülhetőek az esetleges hibás információk. Ettől függetlenül gondoltak azokra is, akik már nem kezdők, a különböző nehézségi fokú feladatok között ugyanis ők is találhatnak maguknak kihívást.

Nem csak a különálló órákon, de az összes többi tantárgyban is hasznosítható a Sakkpalota, ami maga is egy képzeletbeli helyszín, lakói pedig a bábuk, akikről különböző játékos történetek jelennek meg. Ezek valamilyen módon kapcsolódnak minden tudományághoz, a környezetismeretben például az évszakok változását lehet jobban érzékeltetni a gyerekekkel, ha beleélik magukat a mesevilágba, a matematikában a sakkbábuk értéke a mérvadó, az írástanulásban pedig a figurák lerajzolása segíthet, ugyanis direkt úgy lettek kialakítva, hogy a betűírást segítsék. A tantervbe több interaktív feladat is beépült a sakklépések alapján, ahol a gyerekek testesítik meg a figurákat. Ezeket akár testnevelésórákon is alkalmazni lehet, kihasználva az udvar vagy tornaterem nyújtotta tágasabb helyet.

A program népszerűsége nehezen mérhető, mivel csupán egy éve indult, a tantervek pedig mindig előre elkészülnek, de a nem kötelező akkreditációs képzéseken eddig 70-80 iskolából vettek részt tanárok – közölte a projektvezető. Általános tapasztalat, hogy míg először szkeptikusan álltak a pedagógusok a Sakkpalotához, hamar rájöttek, hogy nem bonyolult elsajátítani az alapismereteket, de volt olyan oktató is, akinek 10-15 év után ez a módszer vitt újra motivációt a munkájába – hozott fel egy példát Maurer Ferenc.

A vendég elmondta, hogy a sakkozás ma már elvont hobbi helyett menőnek számít a fiatalok körében, így azon diákoknak, akik a tananyagban is foglalkoznak vele, legalább a fele szakkörre is jelentkezik.

A program egyfajta hálót szeretne kialakítani a különböző tantárgyi ismeretek fölött, a gyerekeket az összefüggő gondolkodásmódra ösztönözve. Emellett felmérések is kimutatták, hogy egy reggeli 10-15 perces sakkozás után nő a koncentrációs készség. A Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért jelenleg a tankönyveknek egy otthoni, szülők által is alkalmazható változatán dolgozik, hogy még szélesebb körben használható legyen a program. A nagy érdeklődés miatt pedig készülnek a nemzetközi változatok is a Sakkpalota más országokba történő kulturális adaptálására – ismertette a jövőbeli terveket Maurer Ferenc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.