Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Január 21. 09:07, csütörtök | Helyi

Ötvenéves a vidámpark

Ötvenéves a vidámpark

Az elvarázsolt kastély, a dodzsem és a lovasforgó ma már kor- és ipartörténeti kincsnek számít a debreceni kultúrparkban.

Kevesebb bevételre számít a tavalyihoz képest a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft., amely az állatkertet, a vidámparkot és az Ötholdas Pagony játszóteret üzemelteti. A társaság idei üzleti tervét a városi költségvetés elfogadásával hagyta jóvá a képviselő-testület a legutóbbi közgyűlésen. A beszámoló megállapítja azt is, hogy 2010-ben a zoo látogatottsága és bevétele várhatóan 8-10 százalékkal alacsonyabb lesz az előző évinél. A látogatók ugyanis kevesebbet és kevesebbszer költenek, s ritkábban veszik igénybe a szolgáltatásokat.

Ugyanakkor a demográfiai okok miatt is jól érzékelhető, hogy kevesebb gyerek és gyermekcsoport keresi fel a létesítményt - ezen a társaság erőteljes marketinggel és kedvezményekkel sem tud lényegesen változtatni. A debreceni élménypark látogatói létszáma alatta van az országos átlagnak, s ez az elmúlt évek fejlesztéseinek és gazdag programkínálatnak köszönhető. Azonban idén sem hagyható figyelmen kívül a látogatói létszám stagnálása, csökkenése. A kiadások viszont nehezen csökkenthetők, mivel az állatok takarmányozási költsége a jelentős szponzori támogatás ellenére is évről évre nő.

A vidámparkban tervszerű és folyamatos karbantartásra és felújításra szorulnak az eszközök, melyek közül például az óriáskeréknek, a dodzsemnek és a lovasforgónak ma már kor- és ipartörténeti értéke, kuriozitása van. A látogatói szokások elemzésével az is egyértelművé vált - tartalmazza a dolgozat -, hogy új gépekre, berendezésekre van szükség; ezt az is igazolja, hogy az elmúlt években vásárolt Kacsavonat és Kukac hullámvasút a komplexum legkeresettebb és leglátogatottabb gépei közé tartozik.

Az év szenzációja azonban az, hogy a vidámpark immár fél évszázada szolgálja a látogatók kikapcsolódását és szórakozását. Ezt a jubileumot április 30. és május 2. között ünnepli meg a kultúrpark. Emellett minden hónapban leesznek kiemelt rendezvények; a február például a dinoszauruszok és a farsang jegyében telik, márciusban Afrika és a víz a főszereplő, áprilisban pedig természetesen a húsvétról és a Föld napjáról sem feledkeznek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: