Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 04. 15:21, kedd | Helyi
Forrás: 24.hu

Örököse ölte meg az idős debreceni nőt, nyolc év után bukott le

Örököse ölte meg az idős debreceni nőt, nyolc év után bukott le

Nyolc év után kapták el annak az idős nőnek a gyilkosát, akit saját otthonában találtak holtan Debrecenben. Kiderült, az áldozatot az örököse ölte meg.

A bejelentő egy Kinizsi utcai házba hívta 2008. február 6-án a mentőket azzal, hogy a gondozottja rosszul lett és meghalt. A mentőápoló sérüléseket látott az elhunyt fején, ezért értesítette a rendőröket. A háziorvos elsődlegesen azt állapította meg, hogy az áldozatnak magas vérnyomása volt, emiatt megszédülhetett, eleshetett, és beüthette a fejét. Vagyis azt állapította meg, hogy baleset történt. Az egyenruhások nem találtak kutatásra utaló nyomokat, nem volt indíték, a jelenlegi gyanúsított akkor szóba sem került lehetséges tettesként. Az áldozat egyedül lakott a szolgalmi úton megközelíthető ingatlanon, férje húsz éve meghalt. Környezetében mindenki szerette az idős asszonyt. Egyik testvérének unokája, az akkor Debrecenben élő 45 éves nő volt a gondozója.

A hatósági boncolás végül azt állapította meg, hogy bűncselekmény történt. Az áldozatot megfojtották, a nyomok arra utaltak, hogy a tettes rátérdelt, és ezzel egyebek mellett sorozat-bordatörést okozott. A valódi halálok tehát fulladás volt. A helyszínen a bűnügyi technikusok DNS-t rögzítettek. Emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, de azt 2010. július 14-én megszüntették, mert nem találták meg a tettest.

2015 augusztusában azonban ismét elővették az ügyet és felkérték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet genetikai osztályát, hogy a DNS-azonosítás új módszereivel is vizsgálják meg és hasonlítsák össze a rendelkezésre álló mintákat, hátha találnak azonosságot. A főkapitányság életvédelmi nyomozói ezzel egyidejűleg új felderítési vonalakat nyitottak meg. Szorosabban ellenőrizték a tanút, aki egyre inkább potenciális gyanúsítottá lépett elő. Kiderítették, hogy az idős asszony rokona a gyilkosság előtt több embernek is tartozott, 2004-től többmilliós tartozást halmozott fel, emiatt a lakását is elárverezték, és ő volt az elhunyt egyetlen örököse. Az intelligens, iskolázott, gazdasági végzettségű, de a pszichológus igazságügyi szakértő szerint személyiségzavaros nő sikkasztott is. A végrehajtó 2008. január 30-án tűzte ki lakása árverésének idejét március 3-ára, az erről szóló hivatalos értesítést az asszony február 1-jén kapta kézhez. A bűncselekmény február 6-án történt, egyedül a nőnek volt indítéka és lehetősége a gyilkosság elkövetésére. Az újabb szakértői vizsgálat rá nézve terhelő DNS-profil-egyezéseket állapított meg, és az is bizonyított, hogy az áldozat akkor halt meg, amikor ott volt, ebédet vitt neki.

A nő hozzájutott a vágyott vagyonhoz, de ahelyett, hogy a helyzete stabilizálódott volna, három lakást is elkótyavetyélt 2008 és 2014 között. A volt férje félt tőle, hogy álmában megfojtja, valószínűleg a nő ezzel meg is fenyegette. Az egész család átmeneti szállásra kényszerült, majd otthagyta őket, a gyerekét is, aztán egyedül kóborolt a világban, hajléktalanként. idén februárban kapták el, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene. “Úgy tűnt, érezte a bajt, öngyilkos akart lenni: amikor kerestük, már kórházban volt, előbb a belgyógyászaton, aztán átkerült a pszichiátriára, onnan hoztuk be. Először nem tett vallomást, majd február 18-án azt mondta, nem zárja ki, hogy a másik énje ölte meg az idős rokonát, de az elmeorvos szakértő szerint nem skizofrén”- mondta a lapnak Bakator Krisztián őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője.

A nő azóta is előzetes letartóztatásban van. Ügyét lezárták, az iratok már az illetékes ügyészségen vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.