Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 18. 14:01, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Négy év börtön az apját leszúró nyírmadai férfinak

Négy év börtön az apját leszúró nyírmadai férfinak

Nem jogerősen négy év börtönbüntetést szabott ki a Nyíregyházi Törvényszék pénteken arra a fiatalemberre, aki 2011-ben egy veszekedés közben késsel halálosan megsebesítette édesapját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán.

A 24 éves S. Krisztiánt erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében és testi sértés vétségében találta bűnösnek a törvényszék Bálint Tibor bíró vezette büntetőtanácsa. A vádlottnak a szabadságvesztés letöltése mellett az eljárás bűnügyi költségét is meg kell fizetnie.
A tényállás szerint - amelyet a bíróság lényegében a vádirattal egyezően, a vádhatóság által kezdeményezett kisebb módosításokkal állapított meg - a fiú alkoholista apja rendszeresen verte volt feleségét, bántalmazta gyermekeit, köztük magát a vádlottat is. Több alkalommal azzal fenyegette meg családtagjait, hogy engedéllyel tartott vadászfegyverével lelövi őket, és öngyilkosságot fog elkövetni.
Az 52 éves sértett 2011. július 26-án reggel a postástól átvette a vádlott anyjának járó pénzt, majd azt barátjával egy közeli kocsmában elitta. A fiatalember később összetalálkozott apja ivócimborájával, és kérdőre vonta az elköltött pénz miatt. Erre a férfi felháborodva elindult a vádlott felé, aki úgy meglökte, hogy hanyatt esett, és eltörte a csuklóját.
A fiatalember később a házukban találkozott ittas apjával, aki barátjának bántalmazását kérte számon rajta, rákiabált és hasba ütötte. A vádirat szerint ekkor S. Krisztiánt "az őt ért indokolatlan testi erőszak és az évek óta tartó fizikai, lelki bántalmazás következtében felgyülemlett indulat kerítette hatalmába", emiatt először ököllel fejen ütötte apját, majd egy konyhakést megragadva megszúrta a nyakát és a mellkasát.
Az apa azonnal összeesett, a mentők már nem tudták megmenteni az életét.
A vádlott az eljárás során részletes beismerő vallomást tett, és őszinte megbánást tanúsított. Meghallgatásakor elmondta, a szúrás pillanatában nem volt ura önmagának, nem tudja, mi történhetett akkor vele. Vallomása szerint a rendszeresen italozó édesapja kiskora óta verte őt és testvéreit, valamint édesanyját.
Bálint Tibor az ítélet indoklásában elmondta: a bűncselekményt a vádlott erős felindulásban követte el, a minősítés pedig az emberölés úgynevezett privilegizált esete. Ez akkor állapítható meg - folytatta -, ha az elkövető ölési szándéka erős felindulásból fakad, a felindulás méltányolható okból ered, és az ölési cselekmény az indulat hatása alatt azonnal végbemegy.
Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön