Városlista
2019. február 18, hétfő - Bernadett

Hírek

2018. December 05. 16:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A kormányzat számára számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, amelynek bevételéből az egészségügyben dolgozók bérét emelték - mondta el a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy megváltozott az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás is, annak érdekében, hogy a gyermekek étrendjében minél több zöldség és gyümölcs, minél több természetes íz legyen, a szociális gyermekétkeztetésre fordított keretet pedig 29-ról 79 milliárd forintra emelték.

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a közétkeztetés kiemelt figyelmet élvez az agrártárcánál is, hiszen naponta 1,5-2 millió embert érint.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében azonban rövidesen útmutató készül a közétkeztetésben dolgozók számára - közölte.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Asztalos István, az Étrend elnöke elmondta: a két megmérettetés célja szintén az egészséges magyar konyha népszerűsítése.

Beszámolója szerint a Magyarország étele az éttermeknek szeretne új, egészséges, gyakorlatba is átültethető magyar fogásokat kínálni. A két kötelező alapanyag ezúttal a biotejföl és a darált hús lesz, a fogás alapanyagköltsége pedig nettó 1000 forint lehet.

Az Okés a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be.

Mivel a közétkeztetés jelentős mértékben érinti a diákokat, a versenyben ezúttal is dolgozik majd gyermekzsűri is.

Mindkét verseny döntőjét 2019 tavaszán tartják a felcsúti Letenyei Lajos Gimnáziumban.

A szerdai sajtótájékoztató keretében a Magyarország étele 2019 hivatalos tányérját is bemutatták, amely a Pannon Porcelán műhelyében készült.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 18. 11:01, hétfő | Belföld

Többfelé is tovább nőtt a légszennyezettség

Több településen tovább nőtt a szálló por koncentrációja miatti légszennyezettség – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-t.

2019. Február 18. 09:56, hétfő | Belföld

400 milliót csalt el egy nógrádi bűnbanda

Az ügyészség tizenhat ember ellen emelt vádat, akik a betonacél-kereskedelemben építettek ki fiktív cégláncolatot, és így csaltak el 400 millió forintnyi áfát.

2019. Február 18. 08:59, hétfő | Belföld

Két éve segíti a Ficsak jegyescsomaggal a házasságra készülőket

Két éve adományoz a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a hozzájuk csatlakozó önkormányzatokon keresztül jegyescsomagot a házasságra készülőknek - mondta Somogyi-Soós Anita, a szervezet munkatársa vasárnap az M1 csatornán.

2019. Február 18. 07:31, hétfő | Belföld

Átalakulóban van a jegyértékesítés a MÁV-nál

Egyre nagyobb teret nyernek az új értékesítési csatornák a vasútijegy-eladásokban – derül ki abból az adatsorból, amit a MÁV állított össze a Világgazdaság kérésére.