Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Október 13. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kormányszóvivő: az unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz

Kormányszóvivő: az unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz

Az Európai Unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz, a hazai gáztárolók töltöttsége pedig jóval meghaladja az uniós átlagot - többek között erről beszélt a kormányszóvivő a közösségi oldalára szerdán feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában, amelyben állampolgárok által feltett kérdésekre válaszolt.

Szentkirályi Alexandra arra a felvetésre, hogy a lakossági energiaár-támogatás sokkal nagyobb más országokban, azt válaszolta, a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentést - az Oroszország ellen hozott EU-s szankciók által okozott "brutális" energiaár-emelkedés ellenére is - biztosítja a kormány, ez átlagos fogyasztásnál havi 181 ezer forintos támogatást jelent. A szeptemberi uniós adatok szerint egyébként a lakossági földgáz Magyarországon a legolcsóbb az EU-n belül, az áram ára pedig a második legolcsóbb - emelte ki a kormányszóvivő.

A magyarországi gáztárolókkal kapcsolatban elmondta, töltöttségük jelenleg 75 százalékos, az éves fogyasztáshoz viszonyítva ez jóval meghaladja az uniós átlagot.

Szentkirályi Alexandra nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kötelező-e a részvétel a nemzeti konzultáción, de arra kért mindenkit, hogy mondja el a véleményét a brüsszeli szankciókról, mert "ez mindannyiunk életét meghatározó ügy".

A témával kapcsolatban megjegyezte, már látható, hogy az orosz-ukrán háború miatt bevezetett brüsszeli szankciók nem vezetnek eredményre, mert az energetika területén Oroszország rekordbevételre tesz szert, miközben Európában energiaválság van, amely sújtja a lakosságot és a vállalatokat is.

A magyar kormány Európában elsőként vár választ az emberektől arra, hogy egyetértenek-e a szankciókkal, esetleg támogatnak-e újabbakat - fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató program feltételeit firtató kérdésre válaszolva elmondta, a vállalkozásoktól azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, az általuk foglalkoztatottak száma 2023 végéig ne csökkenjen a jelenlegi 90 százaléka alá, valamint, hogy a vállalkozás az energiahatékonysági beruházást legkésőbb 2024. december 31-éig hajtsa végre.

A kérdezők a tűzifaprogramról is érdeklődtek. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az erdőgazdaságokhoz nagyon sok megkeresés érkezik, amelyek feldolgozása időbe kerül, de mindenkinek válaszolni fognak. Szeptember közepe óta szállítják a tűzifát azokra a helyszínekre, ahol nagy az érdeklődés. Az első ütemben 23 500 köbméter faanyag jut a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba - ismertette. Ezen túlmenően pedig a 2011-ben indított szociális tűzifa programra idén is ötmilliárd forintot biztosítanak, amelynek köszönhetően várhatóan 180-190 ezer családnak tudnak segítséget nyújtani - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezik a nyugdíjkiegészítés és -prémium, elmondta: az inflációs nyugdíj-kiegészítést november 10. és 15. között kapják kézhez a nyugdíjasok, ez a 4,5 százalékos emelés januárig visszamenőleg jár, és a 13. havi nyugdíjra is érvényes, a gazdasági növekedésnek köszönhető nyugdíjprémiumot pedig szintén novemberben fizetik ki.

A hitelmoratórium év végéig van érvényben, de július végéig mindenkinek nyilatkoznia kellett, hogy élni kíván-e ezzel a lehetőséggel. A kormány meghosszabbította a kamatstopot is, 2023. június végéig - jelezte.

Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, hogy az őszi szünet elmaradása és a téli szünet meghosszabbodása csak az iskolákat érinti, az óvodák működését nem befolyásolja.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során