Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 03. 13:01, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Készen áll a Ceres törpebolygóval való találkozásra a Dawn űrszonda

Készen áll a Ceres törpebolygóval való találkozásra a Dawn űrszonda

Készen áll a Dawn űrszonda, hogy hét és fél éves utazást követően március 6-án, pénteken pályára álljon a Naprendszer legkisebb törpebolygója, a Ceres körül - jelentették be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei.

Ez az első eset, hogy ember által készített űreszköz látogat meg egy törpebolygót a Naprendszer keletkezésének jobb megismerése céljából. A törpebolygók egyfajta "élő kövületnek" számítanak a bolygók kialakulásának 4,6 milliárd évvel ezelőtti idejéből, így a Ceres, a földből sarjadó növényi élet római istennőjéről elnevezett égitest közeli vizsgálatával a tudósok nagyobb betekintést nyerhetnek a hajdani folyamatokba.
Az űrszonda "kiváló egészségnek örvend", és közeledése a Cereshez eddig hibátlanul történt - közölte a hétfői Cape Canaveral-i sajtótájékoztatón Robert Mase projektvezető, a NASA rakétafejlesztéssel és bolygókutatással foglalkozó intézetének, a pasadenai Sugárhajtási Laboratóriumnak (Jet Propulsion Laboratory) a kutatója.
A napenergiával működő Dawn, amely a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és csaknem 5 milliárd kilométer megtétele után érkezik meg a Cereshez. Az 1,60 méter hosszú és 747 kilogrammos űreszköz közép-európai idő szerint várhatóan pénteken 13 óra 20 perckor áll pályára a Ceres körül, de a földi rádióteleszkópok elhelyezkedése miatt csak valamikor jóval később a nap folyamán érkeznek jelek a műveletről.
A Ceres a Naprendszer legkisebb törpebolygója, és az egyetlen, amely a Mars és a Jupiter pályája közötti kisbolygóövben helyezkedik el. A 970 kilométer átmérőjű törpebolygó messze a legnagyobb és legnehezebb test az aszteroidaövben. Felszínét a feltételezések szerint vízjég és különböző hidratált ásványok, például karbonátok és agyagfélék keveréke alkotja, egyes vélemények szerint a külső burok alatt óceán rejtőzhet.
A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a NASA kutatói nagyon izgatottak, mert ez lesz egy ember alkotta űreszköz és egy törpebolygó első találkozása az űrkutatás történetében, ráadásul a Cereshez közeledve a Dawn a múlt hónapban titokzatos fényes csíkokat észlelt a felszínén, emellett két rejtélyes világos foltot egy kráterban, és a tudósok remélik, hogy az égitestet 400 kilométerre megközelítő űrszonda "fényt derít a rejtélyre". A Dawn körülbelül olyan távolságban kering majd a Ceres körül, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Föld körül.
Az űrszonda már januárban olyan felvételeket készített, amelyeken kráterek és egyéb "lenyűgöző képződmények" körvonalai voltak kivehetők a törpebolygó felszínén. A februárban az egyik kráterben felfedezett "nagyon fényes foltokat" rendkívül meglepőnek nevezték az amerikai űrkutatók. Tudósok vélekedése szerint a Ceresen valaha egy felszín alatti óceán rejtőzhetett, amely később megfagyott, és ennek egyes részei kerülhettek felszínre aszteroidák vagy üstökösök becsapódása nyomán, és ezek csilloghatnak most oly fényesen.
A Herschel európai űrteleszkóp nemrég vízgőzt látott felszállni az égitest felszínének két pontján. A gőzfelhők forrása nem ismert, de idegen testek becsapódásakor gyakori, hogy víztartalmú anyagok lövellnek ki az űrbe.
A 473 millió dolláros projekt keretében a Dawn a kisbolygóöv két legnagyobb égitestét, a Vesta aszteroidát és a Ceres törpebolygót vizsgálja. Az űreszköz 2011 júliusában állt pályára az 530 kilométer átmérőjű, sziklás felszínű Vesta körül, amelyet több mint egy évvel később, 2012 szeptemberében hagyott el, hogy a Ceres felé vegye az irányt. Az űrszonda körülbelül egy hónap alatt nyeri el végleges keringési pozícióját a Ceres közelében, és 16 hónapon át fog körözni a törpebolygó körül. A küldetés végeztével a Dawn a lehető legalacsonyabbra ereszkedik, és végleg ott marad, talán évszázadokra is.
A kutatók idén nyáron közelebbről szemügyre vehetnek egy másik jeges törpebolygót is, a hajdan a Naprendszer kilencedik bolygójának tartott, de 2006-ban lefokozott Plútót, amelyhez a NASA egy másik űrszondája, a hét hónapja útnak indított New Horizon érkezik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: