Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 15. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: 168ora.hu

Jönnek a kommunisták - Görögország magával ránt minket is?

Jönnek a kommunisták - Görögország magával ránt minket is?

Inkább a frontális ütközés, mint a barbár Európa - Rohamosan távolodik Görögország az eurózónától.

Hétfő reggelre a parlament két jelentős baloldali pártja is kiszállt a koalíciós tárgyalásokból, és így elúszni látszik a kormányalakítás esélye. A jövő alakítását egy kommunistákat, zöldeket és fiatal forradalmárokat tömörítő pártszövetség ragadhatja magához, amely megszorítások helyett pénzt osztana a népnek.

Görögország legfiatalabb pártvezérének, a karizmatikus, 37 éves Alekszisz Ciprasznak az élete új fejezethez érkezett múlt vasárnap. A pénzügyi válságban vergődő, az EU és az IMF hitelein csüngő Görögországban tartott választások ugyanis földindulásként döntötték le a pénzügyi mentőövért kapálózó nagy pártok hatalmát, és a politikai káoszban születő új erőket segítették hatalomra. Ciprasz radikális pártszövetsége, az eddig démonizált, marginális szélsőbal egyik pillanatról a másikra a parlament második legnagyobb ereje lett - írta az Origo.

Ez az erő mindent elkövet azért, hogy letérítse Görögországot a 2010 óta egyengetett útról, amelyre az államcsőd elkerülése érdekében kényszerült. "Be fogjuk bizonyítani az európaiaknak, hogy a program, amelyet ránk kényszerítenek, barbár és hatástalan" - nyilatkozta a választások után Ciprasz. Az általa vezetett Radikális Baloldali Koalíció, rövidített nevén Szüriza lenullázhatja mindazt, amit az unió eurószázmilliárdokkal próbált stabilizálni az elmúlt két évben.

Programját mostantól mindenki kénytelen komolyan venni, mivel hétfőre kiderült: az új parlamenti erőviszonyok között az uniós megszorító programot támogató pártok nem képesek kormánytöbbséget összehozni. Vasárnap a Szüriza, hétfőn a másik szóba jövő baloldali párt, a Demokratikus Baloldal is bejelentette, hogy nem asszisztál az eddigi kormánypárt és a választásokat megnyerő ellenzéki párt további megszorításaihoz, és nem áll össze velük nagykoalícióba. Ez pedig megismételt választásokhoz vezethet, ahol a közvélemény-kutatások szerint az egyre elkeseredettebb görögök akár győztest is faraghatnak a radikális baloldalból.

Forradalmárok és munkásmozgalmak

Ciprasz pártszövetsége, a különböző radikális szervezetek laza koalíciójából álló Szüriza egyáltalán nem tartozik a mérsékelt politikai fősodorhoz: legnagyobb tagszervezete, a Szünaszpiszmosz radikális újbaloldali párt, de tagjai között kommunista, antikapitalista mozgalmak, munkásszervezetek, valamint zöldpártok és -mozgalmak is találhatók. A német Bild tavasszal arról írt, hogy Ciprasz szimpatizál a megszorítások ellen tüntető maszkos görög anarchistákkal is, akik az elmúlt években rendszeresen csatatérré változtatták a görög utcákat: igaz, a politikus ezt tagadja, és a lapot be is perelte jó hírneve megsértése miatt.

A Telegraph című brit lap athéni tudósítása szerint ugyanakkor a párt székházában is sok minden árulkodik a radikális nézetekről: az irodákban forradalmat követelő poszterek és radikális baloldali gyűlések plakátjai vannak kifüggesztve mindenfelé. Nem meglepő: a Szüriza a 2000-es évek elején a globalizációellenes tüntetésekből, anarchista demonstrációkból nőtt ki, és egy ideig a görög kommunista párttal is választási szövetségben állt.

Történetét szűk egy évtized alatt többtucatnyi különböző radikális kommunista, anarchista és zöldszervezet szövetkezése, konfliktusa és szakadása határozta meg: szinte mindenféle választási koalíciót és együttműködést kipróbáltak. A sokszínű szervezet 2004 óta benn is volt a görög parlamentben, bár akkor még csak hajszállal lépte át a 3 százalékos küszöböt, és 2007-ben is csak 5 százalékot szerzett.

A koalíciós tárgyalásokból hétfőn kiugró másik baloldali párt, a Demokratikus Baloldal szintén a Szürizából született, annak mérsékeltebb balos ága, amely 2010-ben lépett ki a szövetségből. Az önálló párttá alakuló csoport a válság miatt széthulló szocialista kormánypártból, a PASZOK-ból is szívott fel tagokat, és így tudott bekerülni a parlamentbe a májusi választásokon. Bár korábban szétváltak, vezetőjének nyilatkozataiból egyértelmű, hogy ők is Ciprasz mellett képzelik el az ország megmentését: a pártelnök hétfőn közölte, hogy csak a Szürizával koalícióban látja értelmét kormányt alakítani.

Minden gránáttal közelebb a hatalomhoz

Alekszisz Ciprasz, ennek a sokszínű radikális csoportnak a fiatal feje eredetileg mérnökként dolgozott építőipari cégeknél, és a görög kommunista párt ifjúsági szervezetében, a Görögország Kommunista Ifjúságában kezdett politizálni. A BBC szerint akkor hagyta ott a hagyományos kommunistákat, amikor azok szakítottak a Szünaszpiszmosszal: a Moszkva felé tekintő kommunisták és az új "eurokommunisták" közötti szétválás után az utóbbiak között maradt, és fiatal, kommunikatív vezetőként gyorsan a szövetség csúcsára emelkedett.

2009-ben már parlamenti frakciót vezetett, és a görög pénzügyi válságot meglovagolva a kormány egyik leghangosabb kritikusává vált: sikeresen vette fel a brutális megszorítások miatti felháborodás hangját, és populista módon támadta a csőd elkerüléséhez szükséges hitelek miatt hozott megszorításokat. "Legközelebb majd azt fogják mondani, hogy adjuk fel a demokráciát is az újabb hitelek kedvéért" - mondta egyszer a parlamentben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.