Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Február 10. 16:21, szerda | Helyi

Izzócsere

Izzócsere

Olcsóbb rezsi mellett környezettudatosabban élhet több debreceni nagycsaládos. Uniós támogatásból energiatakarékos izzókhoz juthatnak.

A korszerű izzókkal évente akár egyhavi villanyszámlát is megspórolhatnak a családok.

Közel 5 millió forintra pályáztunk, ami közel 180 családnak jelent majd segítséget. Ez az első olyan pályázat, és ezért nagyon üdvözlendőnek tartom, hogy közvetlenül eljut a családokhoz a segítség, és nem csak a környezettudatos magatartást, hanem motivációt is megkapják vele családok - hallhattuk Radnainé Filep Ildikót, a Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnökét.

Háztartásonként 5 égővel segítené a rászorulókat az egyesület. Ez évi 17 ezer forint megtakarítást jelentene családonként. Juhászék havonta 19 ezer forint villanyszámlát fizetnek. Így ők egy év alatt majdnem egyhavi áramszámlát spórolnának meg. Az anyagi megtakarításon kívül az izzócsere környezetvédelmi jelentősége is nagy.

A hagyományos izzókról azt kell tudni, hogy gyakorlatilag a felhasznált energia 1-2%-át használják csak arra, hogy világítsanak, a többi mind hőtermelésre fordítódik. Ez energiatakarékos izzóknál ez a szám jóval nagyobb, elérheti akár a 20%-ot is - magyarázta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánhelyettese.

Az uniós forrásból meghirdetett pályázat a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

A minisztérium február 12-ig hosszabbította meg a pályázatok beadási határidejét. Eddig 170 millió forintot osztottak ki energiatakarékos izzók vásárlására. A fennmaradó 61 millió forintra pályázhatnak február közepéig a nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezetek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a