Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Május 10. 05:00, vasárnap | Belföld

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

A szegedi Gregor József Általános Iskolában történt megbetegedések okaira vonatkozó első vizsgálati eredmények, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának laboratóriumában vizsgált székletminták humán calicivírus jelenlétét igazolták. Így valószínűsíthető, hogy a tömeges megbetegedést ez a vírus okozta.

Mint ismeretes, május 6-án délután az iskola 120 tanulója lett rosszul és produkált hányással, hasmenéssel járó tüneteket. Másnapra a megbetegedettek létszáma 125-re emelkedett. Az iskola igazgatója a járási tisztifőorvosnak tett bejelentést, aki azonnal járványügyi vizsgálatot kezdett. Az iskola összes helyiségére vonatkozóan fertőtlenítőszeres takarítást rendeltek el, amit a tegnapi nap folyamán elvégeztek. A kivizsgálás során a főosztály munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. A megbetegedettek száma a mai napon meghaladta a kétszáz főt: a 196 gyermek mellett további öt felnőttnél (pedagógus és személyzet) is jelentkeztek a betegség tünetei. A SZTE Gyermek Klinikájának B részlegén található fertőző osztályra a mai napig 3 gyermek került be a Gregor iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

A megbetegedések száma és a tünetek jellege alapján az étellel történő fertőződés gyanúja is felmerült. Ezért a szakemberek az iskola 300 adagos melegítő konyháján közegészségügyi szempontból is ellenőrzést tartottak. Itt hiányosságot nem tapasztaltak. Az ételmintákat vizsgálatra elvitték, valamint vízvizsgálatot kezdeményeztek.

A gyermek háziorvosoktól beérkezett székletminták laboratóriumi vizsgálata alapján elmondható, hogy 5 székletmintából háromban a calicivírus jelenléte igazolódott. A járvány kóroki tényezőinek felderítése céljából az iskolában a teljes tanulói létszámra kiterjedő felmérést végeznek hétfőn - áll a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében.


Csongrád Megyei Kormányhivatal

Címkék: betegség, szeged, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során