Városlista
2019. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 15. 13:04, hétfő | PR

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

A mennyezeti világítás kialakításához minden szobába más-más lámpa kerülhet még úgy is, hogy stílusában hasonló darabokat választunk. Mire is érdemes figyelni a kiválasztásnál? Segítünk!

A helyiség funkciója és mérete nagyban befolyásolja, hogy milyen legyen a világítás kialakítása, ezért a dizájn bizonyos szempontból nem is az első kérdés, hanem a második. Az ár is sokszor mindennél fontosabb. Ám, ha rászánjuk az időt és energiát, akkor designer darabokat is beszerezhetünk jó áron webshopokon keresztül.

Mennyezeti világítótest típusok

Mennyezeti világítótest adja sok esetben az általános világítást, azaz a főfényt, amely a lehető legegyenletesebben világítja meg az adott teret. Fontos, hogy ezért a helyét jól válasszuk ki, ami függ a bevilágítandó terület méretétől. Több funkciós és nagy szoba esetén lehet több elsődleges fényforrásunk is, gondoljunk csak az amerikai konyhás nappalira, ahol kell a nappaliba, kell a konyha, konyhapult, valamint az étkező rész fölé is megvilágítás.

A mennyezeti világítás sokféle lehet. Vannak egyszerűbbek, klasszikusabbak, kerek és szögletes, valamint domború üveges lámpák és ufo lámpák is. Választhatunk sok karos, több izzós kristály csillárt is, amely igazi luxus életérzést és csillogást kölcsönözhet otthonunknak.

Spotlámpák is bevethetünk, főleg, ha több fejből állnak, akkor a fényüket még irányítani is lehet. Ugyanakkor be is építhetjük őket, ha azt a típust választjuk, így a modern és elegáns enteriőrökben is megállják helyüket.A több égős, sok karos függesztékek is még mindig reneszánszukat élik. A legtöbb modern, de minimál enteriőrben találunk legalább egy ilyen típusú lámpát, ami csak úgy vonzza a tekintetet és karaktert ad a helyiségnek vagy akár az egész lakásnak, ha ezt a típust választjuk, többféle variációban.

A helyiségek és funkciójuk

A konyha esetében kell fény oda, ahol főzünk és ahol előkészítünk. Fontos az étkező asztal fölé (vagy ahol eszünk) is fényforrást helyezni. Az asztal fölé már nem feltétlenül kell a mennyezeti világítótestnek fő fényforrásnak lennie, ez lehet egy alacsonyabb lumen értékű függeszték is.

A fürdőszobai világítás megtervezésekor gondoljunk arra, hogy a lámpa feleljen meg a víz elleni védelem szempontjából fontos biztonsági előírásoknak, legalább IP-44-es besorolású világítótestet válasszunk a vizes helyiségekbe.


A nappali nagy játékteret biztosít az ott kialakított lakberendezési stílussal egységben. Mutassuk meg személyiségünket a mennyezeti világításban is! Ugyanakkor a nappali több funkciót is betölthet, lehet dolgozó sarok benne, játszósarok és sokszor a nappali a hálószoba is egyben. Ezesetben lehet jobb, ha több mennyezeti lámpát is felhelyezünk a plafonra, hogy biztosan jól világítsák be a teret.

A hálószoba és a gyerekszoba is az adott személy intimebb oldalát mutatja meg. Mindkettőben indokolt a mennyezeti világítótest elhelyezése, de ügyeljünk arra, hogy legyen hangulatvilágítás is az esti olvasáshoz, tanuláshoz. Ha már nagyobb a gyerekünk, vonjuk be a döntésbe, hogy minél inkább magáénak érezhesse a szobáját.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 15. 13:05, hétfő | PR

Helyes tárolás és rendszerezés a hűtőszekrényben

Ételt nem jó érzés kidobni, mégis sokan rákényszerülnek. Hogyan lehet megelőzni a túlvásárlást, a pazarlást és a feleslegessé vált élelmiszerek kidobását? Okos rendszerezéssel, tárolással sikerülhet.

2019. Április 15. 13:00, hétfő | PR

Mr. Business testközelből

Mindannyian ismerünk legalább egy sikeres üzletembert. Aki képtelen hibázni, mindig pontos, tökéletes a modora, és azonnal tud több megoldást a felmerülő problémára. Bemutatjuk Mr. Nagymenőt!

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.