Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 22. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: nemzetisport.hu

Hazai sikerével közel a címvédéshez a Szolnok

Hazai sikerével közel a címvédéshez a Szolnok

Megnyerte a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének második felvonását a címvédő Szolnok odahaza a Falco ellen (101–74), így egy győzelemre került a bajnoki cím megszerzésétől.

A harmadik meccsre Szombathelyen kerül sor, május 24-én, csütörtökön.

A döntő első mérkőzésén a Szolnok magabiztosan kosárlabdázott, egyetlen megingástól eltekintve végig vezetve vette el a Falco pályaelőnyét. Ha nyer a hétfői mérkőzésen, karnyújtásnyira kerülhet a végső győzelemtől.

„Egészen biztos, hogy motivált ellenféllel találkozunk hétfőn, hiszen hazai pályán kaptak ki, s nem szeretnének kétmeccses hátrányba kerülni – vélte Trotter Obie, a Szolnok irányítója, aki az első összecsapáson 22 pontjával, köztük négy hármassal, négy gólpasszal és két lepattanóval csapata egyik vezére volt.

1. NEGYED

A csapatok már a pályán, a házigazda Szolnok csupa feketében, a vendég Falco narancssárgában lépett a parkettre. A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A feldobásnál a Szolnok szerezte meg a labdát, majd Báder Mártont faultolták a vendégek, a szolnoki játékos mindkét büntetőt értékesítette, majd a vendégek egy triplával válaszoltak. (2–3)

Szanati Mátyás egy remek bejátszás után szerzett két pontot a Falcónak, majd a túloldalon Horváth Ákos volt eredményes a hárompontos vonalon kívülről, majd két büntetővel az Olaj négypontos előnyre tett szert. A túloldalon Szabó Zsolt duplájával zárkózott a Falco (9–7). Mindkét oldalon egy-egy ziccer maradt ki, Báder még támadólepattanót is gyűjtött, ám közvetlen közelről sem tudott kosarat dobni. A szombathelyiek Harazin Tamás duplájával szépítettek, majd Horváth egy újabb könnyű triplával növelte az Olaj előnyét (18–12).

Timberlake zsákolt zseniálisan, majd Trepák szabálytalankodott Harazinnal szemben, a megítélt két büntetőt a szombathelyi játékos bedobta. Egy-egy elrontott kosár után Gay egy hármassal szomorította a vendégeket, végül Timberlake duplakísérlete lejött a gyűrűről, így a Szolnoké lett az első negyed (25–20).

2. NEGYED

A második játékrészben a Szolnok ott folytatta, ahol abbahagyta, Gay triplájára Szabó válaszolt az alapszakaszgyőztestől. Egy szép támadás végén Harazin volt eredményes, majd a túloldalon Báder a palánkot sem találta el. Pantelics azonban nem hibázott, így négy pontra zárkózott fel a Falco. (30–26)

A szolnoki időkérés után Báder újabb két büntetőt dobott be (remek százalékkal állt ekkor a hazaiak centere, 8-ból 8 büntetót értékesített), majd Pantelics középtávolijára Trotter Obie egy hármassal válaszolt. Hétpontos Olaj-vezetésnél a Falco kért időt, Timberlake két büntetőjéből egyet elrontott, majd Nikolov növelte a címvédő előnyét. (39–31)

Nikolov a vendégszurkolók legnagyobb örömére kiejtette a labdát a támadás végén, majd Szabó Zsolt előbb elrontott egy hármast, majd egy sikeres középtávolival javított, Báder közelijére Timberlake válaszolt. (41–37)

Harazin két pontra hozta fel a Falcót, majd a túloldalon Horváth triplakísérlete kimaradt, így egyenlítési lehetőség adódott a szombathelyiek előtt, amelyet Simon ki is használt – ehhez persze kellett az is, hogy a házigazdák legutóbbi négy kísérletüket elrontották –, így a nagyszünetben döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok. (41–41)

3. NEGYED

Két szolnoki triplával indult a harmadik negyed, Trotter és Horváth is szórt egy-egy hármast, a Falcónál Timberlake és Szanati dobott egy-egy duplát, így továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Mills ezután saját támadólepattanóját begyűjtve volt eredményes, majd Horváth Ákos egy labdaszerzés után zsákolt könnyedén, Bencze Tamás pedig időt kért. (53–47)

A Falco trénere kemény szavakkal próbálta felrázni legénységét, ám ez nem igazán sikerült, Simon előbb kilépett a pályáról, majd Pantelics rontott el egy triplát. A Falco ellen csapat technikait fújtak, Horváth pedig négy büntetőt értékesített, Báder 16. pontját megdobva a meccsen jókora előnyhöz juttatta a Szolnokot. (59–47)

Horvátnak megjött a dobókedve, egy közelivel tovább növelte a házigazdák amúgy sem kicsit előnyét, majd Báder egy támadólepattanó után szórt egy duplát, a túloldalon Mills faultja után Pantelics értékesített két büntetőt. (63–49)

Bencze Tamás folyamatosan reklamált a pálya mellett – néha azon is –, Báder a büntetőket pedig továbbra is kíméletlenül kihasználta, így egy 21–8-as etappal meglépett az Olaj. Báder ezúttal saját palánkja alatt szedett egy lepattanót, majd Trotter passzából ő maga ért el egy duplát. A két center szólalkozott össze a szolnoki palánk alatt, majd Bencze Tamás ismét időt kért. (67–49)

A lélegzetvételnyi szünet után Pantelics váltott pontra két büntetőt, majd Szabó Zsolt faultot – ez volt a szombathelyi játékos ötödik hibája, így kipontozódott. Trepák két büntetőjéből csak egy dobott be, csakúgy, ahogyan a túloldalon Trotter. Ami nem ment az egyik oldalon, ment a másikon: Will elrontott egy triplát, a túloldalon Horváth könnyedén bevágta (a meccsen már negyedszer), majd Gay is szórt egy hármast, ha már ott volt. A játékrész zárásaként még mindkét csapat elért egy-egy duplát, így megnyugtató előnnyel várhatta a folytatást a Szolnok. (79–55)

A szolnoki közönség az „Itt a bajnokcsapat!” rigmust skandálta.

4. NEGYED

A záró játékrészben Gay újabb triplájára Simon válaszolt szintén egy hárompontossal, majd Soós Gábor hagyott ki két büntetőt, amit Gay megbosszult egy támadólepattanó után szerzett duplával. Szanati sikeres közelije után Timberlake dobott be két büntetőt, majd Fodor előbb hibázott, majd egy labdaszerzéssel megiramodva könnyedén zsákolhatott. (86–63)

Timberlake újabb két büntetőt értékesített, Jarosevits Róbertnek csak egyet sikerült, társának, Will Tamásnak ellenben mindkettő. Nikolov azonban nem hagyta, hogy zárkózzon a vendégcsapat, egy triplával 90 pont fölé repítette az Olajat. (91–68)

Gaál duplájára Will válaszolt, majd egy szépen kijátszott szolnoki támadás végén Mills szórt egy könnyed hármast, az Olaj így elérte a bűvös 100-as határt. (101–70)

A fiesztába fulladó mérkőzés utolsó percében átadta a kezdeményezést a Szolnok, Will értékesített két büntetőt, majd Szanati szórt egy duplát, így beállította a végeredményt. (101–78)

A Falco az első két negyedben jól tartotta magát (többször is vezetett a szombathelyi együttes), ám a nagyszünet után semmi sem jött össze a vendégeknek, az Olaj 38 (!) pontot szórt a harmadik játékrészben, így ott gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Bencze Tamás hiába próbálta felrázni tanítványait, már nem tudott megújulni a vendégcsapat.

A hazai pályán játszó Szolnok tehát behúzta a döntő második meccsét is, így egy győzelemre került a bajnoki címének megvédésétől. Folytatás csütörtökön, Szombathelyen!

STATISZTIKÁK

Mezőnybeli dobószázalék: 48 (32/67), ill. 45 (27/60)
Büntetők dobószázaléka: 86 (24/28), ill. 85 (17/20)
Lepattanók: 37, ill. 34
Legtöbb lepattanó: Báder 12, ill. Timberlake 8
Legtöbb gólpassz: Trotter 7, ill. Simon L. 6

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I DŐNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY 101–74 (25–20, 16–21, 38–14, 22–19)
Szolnok, 2500 néző. Vezette: Cziffra, Papp, Benczur
SZOLNOK: Trotter 9/6, MILLS 15/3, HORVÁTH Á. 22/12, Nikolov 9/3, BÁDER 22, Csere: Trepák 1, Fodor M. 2, GAY 16/12, Soós, Grebenár, Gaál 2, Nagy B. 3/3.
FALCO: Simon L. 6/3, Szanati 8, TIMBERLAKE 15, Szabó Zs. 11/3, Pantelics 15/3. Csere: HARAZIN 8, Will 8, Jarosevits 3, Nárai.
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–5. 5. p.: 13–7. 8. p.: 20–12. 12. p.: 30–20. 14. p.: 30–26. 16. p.: 37–28. 20. p.: 41–41. 23. p.: 53–47. 25. p.: 63–47. 30. p.: 79–53. 33. p.: 84–61. 39. p.: 101–70.
Kipontozódott: Szabó Zs. (27. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Szolnok javára
A HÁTRALÉVŐ PROGRAM 3. mérkőzés: Falco–Szolnok, május 24., csütörtök, 18.15
4. mérkőzés (ha szükséges): Szolnok–Falco, május 28., hétfő, 18.15
5. mérkőzés (ha szükséges): Falco–Szolnok, május 30., szerda, 18.15
A Sport Klub mindegyik összecsapást élőben közvetíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.