Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 19. 12:22, vasárnap | Belföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy nemzetközi filmfesztiválon

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy nemzetközi filmfesztiválon

A Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át szombat este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén - mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja - héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a főverseny díjazottjairól.

Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei Cannes-i Filmfesztiválon díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című filmdrámája végzett, melynek operatőre Mikhail Krichman.

A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német filmrendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.

Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása idén elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is. Az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.

A film a lengyel mozik vásznaira 2018 januárjától kerül a művészfilmeket forgalmazó Aurora Films közvetítésével, az idei év folyamán több lengyelországi filmmustrán is bemutatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.