Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 25. 09:03, péntek | Helyi sport
Forrás: Dankó Ferenc eskrima mester, önvédelem oktató, háromszoros világbajnok

Eskrima Világbajnokság, Fülöp-szigetek debreceni felkészüléssel

Eskrima Világbajnokság, Fülöp-szigetek debreceni felkészüléssel



Az európai eskrima főinstruktor hazánkba utazott, hogy a Magyar Eskrima Válogatottat képezze


Danilo Huertas mester, európai főinstruktor Magyarországba utazott, hogy a Magyar Eskrima Válogatott tagjait felkészítse az idei Fülöp-szigeteken megrendezésre kerülő Eskrima Világbajnokságra. Már valójában címvédésről is szó van!
Az Eskrima – Extrém Hatékony Önvédelem egy Fülöp-szigetekről származó harcművészet, melynek különlegességét az adja, hogy a rendkívül reális pusztakezes technikái mellett az eszközforgatásra, úgymint botharc, késharc, is nagy hangsúlyt fektet. Hiszen egy késelést, vagy vascsővel való ütést legfeljebb akkor lehet kivédeni, ha a védekező is ért legalább egy kicsit a fegyverhez.


Még fiatalnak számít ez az önvédelmi irányzat Magyarországon, de már komoly nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet, hiszen a vezető instruktor, Dankó Ferenc, már három világbajnoki és kettő Európa bajnoki címet is szerzett. Sőt, a tavalyi Eskrima Európa Bajnokságról a Magyar Eskrima Válogatott 12 éremmel, köztük három aranyéremmel, tért haza.
Az idén júliusban Cebu városában, a stílus őshazájában, rendezik meg a soron következő Világbajnokságot, ahol hazánk fiai is meg akarják mutatni, hogy a magyarok ebben a sportágban is kiemelkedőek. Már a felkészülés május elején elkezdődött, de a mostani hétvégén Danilo Huertas mester, európai főinstruktor érkezik hazánkba, hogy a magyar csapat felkészülését segítse, illetve hogy egy szemináriumot tartson.


A rendezvény és az edzések Debrecenben zajlanak, bár több városból is vannak versenyzők. A Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet június 16-án rendezi meg a Magyar Bajnokságot, mely nyílt, és minden eskrimadort vár, hogy megmérettesse magát.

A Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet tevékenysége:
Szervezetünk a magyarországi képviselője a Doce Pares ESKRIMA – EXTRÉM Hatékony Önvédelem harcművészeti iskolának. A vezetője a stílusnak és az egyesületnek is Dankó Ferenc mester. Meghívására már több híres filippínó nagymester is járt nálunk. Ezekre a rendezvényekre az egész országból, sőt még külföldről is érkeznek résztvevők, illetve több média is beszámolt a programokról. Egyesületünk abban kiemelkedő, hogy a XXI. Századhoz tökéletesített önvédelmi sport-képzést képviselünk.
Bár még fiatalnak számítunk, de már olyan eredményeket tudhatunk magunkénak, melyekkel a legnagyobb és legrégibb harcművészeti iskolák közül se mindegyik dicsekedhet:
- Minden évben a Távol Keletről, az Eskrima szülőhazájából érkeznek hozzánk a nagymesterek. Például 2009-ben a legendás Joe Borces nagymester töltött hazánkban két hónapot, hogy képzéseket tartson. Az egész országból jöttek hozzánk sportolók, hogy a mestertől tanulhassanak. Sőt még külföldről is utaztak hazánkba a magas szintű továbbképzésért, hiszen ilyen jelentős harcművészeti esemény még egész Európában is ritkaságnak számít.
- Egyesületünk hívott először hazánkba a Fülöp-szigetekről nagymestert (2005). A mester neve Danilo Huertas, aki azóta már többször járt nálunk, és legközelebb május 26-27-én fog városunkban nemzetközi szemináriumot tartani.
- Dionisio Cañete vezető nagymester is volt már meghívásunkra Magyarországon (2007). Ő a leghíresebb eskrima mester az egész világon. Igazából szakmailag ez óriási jelentőségű volt!
- Egyedül a mi stílusunknak, a Doce Pares ESKRIMA – EXTRÉM Hatékony Önvédelem, van valódi és szoros Fülöp-szigeteki háttere!
- Csak szervezetünk rendez (és rendezhet) az egész országban eskrima-versenyeket, melyek eredményeit a Fülöp-szigeteki Központ és a WEKAF (Eskrima) Világszövetség elfogad, melynek hivatalos hazai képviselője Dankó Ferenc.
- A versenyeinkre az egész országból érkeznek indulók, és már az egész országból tudunk bírókat delegálni. Viszont a legrangosabb eredményeket – részrehajlás nélkül – egyesületünk tagjai nyerik.
- 2008-ban sikerült Dankó Ferencnek kijutnia a X. WEKAF Világbajnokságra, ahonnan kettő aranyéremmel tért haza! Az egyiket Páros-bot Full Contact harcban nyerte, a másikat Késharcban.
- 2010-ben Dankó Ferenc a XI. WEKAF Világbajnokságon Mexikóban világbajnok lett Páros-bot Full Contact harcban
- 2011-ben a IX Európa Bajnokságon a 12 tagú magyar csapat összesen 12 érmert (3 arany) tudhatott magáénak a versenyeket követően!

A 2012-es Világbajnokságról és a Magyar Eskrima Válogatott:
2012. július 18-22., a Fülöp-szigeteken, Cebu városában (a világszervezet központja) rendezik meg a XII. WEKAF Világbajnokságot. Ezen a megmérettetésen szeretnénk képviseltetni hazánkat és szervezetünket, ezzel is öregbítve Magyarország hírnevét. Az indulók rövid bemutatása:
- Dankó Ferenc, egyesületi elnök, magyarországi főinstruktor: Már több mint 15 éve foglalkozik önvédelmi sportokkal, és már 10 éve tanítja. Több stílusnak mestere, és az egyetlen magyar, akit a Fülöp-szigeteken is jegyeznek. Magyarországon nevéhez fűződnek a legrangosabb eskrima rendezvények és versenyek. Legszebb eredményei egy harmadik helyezés a Norvég Országos Bajnokságon, illetve világbajnoki címek Páros-bot Full Contact küzdelemben és Késharcban, és két Európa bajnoki aranyérem.
- Szálkai István instruktor: Már 12 éve foglalkozik a Doce Pares Eskrimával, ő az egyik alapító tag. Legszebb eredményei a háromszoros Országos Bajnoki első helyezés Full Contact küzdelemben.
- Cifra Roland instruktor: Már több mint 6 éve foglalkozik a Doce Pares Eskrimával. Legszebb eredményei a háromszoros Országos Bajnoki első helyezés Full Contact küzdelemben, és egy Európa bajnoki ezüstérem.
- Nagy Tamás instruktor: Már több mint 9 éve foglalkozik a Doce Pares Eskrimával. Legszebb eredményei a négyszeres Országos Bajnoki első helyezés Full, és egy Európa bajnoki ezüstérem.
- Fibinger Zsuzsa: 3 éve eskrimázik és 2 éve versenyez rendszeresen. Legszebb eredményei egy Európa Bajnoki harmadik helyezés, és magyar bajnoki második helyezés.
- Lévai Orsolya: 5 éve eskrimázik és 4 éve versenyez rendszeresen. Legszebb eredményei több magyar bajnoki második és harmadik helyezés.
Nagyon költséges a világbajnokságra való felkészülés (felszerelések, terembérlet, edzőtermi díj, stb.), és óriási gondot jelent a Fülöp-szigetekre való repülőjegyek finanszírozása. Arra kérjük Önt, segítsen a Magyar Eskrima Válogatottnak kijutni a Fülöp-szigetekre, hogy bebizonyíthassuk, Magyarország ebben a sportágban is kiemelkedő.
Hosszabb távú célunk:
Szándékunkban áll 2014-ben Magyarországon megrendezni a soron következő WEKAF (Eskrima) Világbajnokságot, így hazánkra szegeződne az egész harcművészeti világ szeme!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.