Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Május 25. 09:19, péntek | Helyi
Forrás: DE OEC

„Elméleti négyszög” rekonstrukciója

„Elméleti négyszög” rekonstrukciója

A Debreceni Egyetem Elméleti négyszög épületegyüttese az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani, az Élettani, az Igazságügyi, a Farmakológiai Intézeteket, valamint az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszéket foglalja mag


Az összesen 11.153 négyzetméteres alapterületből 6.530 négyzetméter újult meg 1.652.385.000 forintból. Az 1924-ben elkészült épületegyüttes korszerűsített infrastruktúrája a korábbinál több oktató- és kutatóhelyiségnek is helyet ad, ami mind a képzési kapacitást, mind a kutatási, fejlesztési potenciált lényegesen javítja, immár akadálymentesített, hallgató- és felhasználóbarát környezetben.

A rekonstrukció része a 4.881.960.800 forintból megvalósuló a Debreceni Egyetem Természettudományi és műszaki képzés infrastruktúrájának fejlesztése című projektnek. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.3.1.-07/2-2F-2009-0001) keretében készült el.

Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
Az intézetben 24 laboratóriumi helyiség és 20 orvosi dolgozószoba újult meg, és került részleges átalakításra. A meglévő 5 boncterem teljes felújítása mellett kialakítottak egy új, hatodik bonctermet és egy plasztinációs laboratóriumot is modern boncasztalokkal, komfortos lég- és klímatechnikai berendezésekkel. A Pathológiai szárny tetőtere a 20, 24, 77 fős szemináriumi termeknek, az alagsora pedig elektronmikroszkópos laboratóriumnak ad helyet.
A jelentős oktatástechnikai, informatikai fejlesztés eredményeként az anatómia, szövet- és fejlődéstan oktatásában, a 2012-2013 tanévtől alkalmazni lehet a legmodernebb számítógépes és audiovizuális oktatási módszereket – tájékoztatott Dr. Antal Miklós egyetemi tanár, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója.
Élettani Intézet
Az intézet alagsorában 3 új laboratórium szolgálja az oktató-kutató tevékenységet, és 3, a munkakörülményeket lényegesen javító új kutatói dolgozószoba épült – ismertette Dr. Csernoch László egyetemi tanár, az Élettani Intézet igazgatója.

Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
Az intézetben 10 laboratórium és 14 orvosi dolgozószoba újult meg. Az alagsorban új raktárhelyiségek kerültek kialakításra – sorolta Dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet igazgatója.
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék
Az Igazságügyi Orvostani Intézet egykori épületszárnyában, teljesen megújult környezetben lelt új otthonára az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék. Egy 28 és egy 56 fős multimédiás oktatóterem szolgálja a tanszék kurzusainak interaktív oktatását, kis és nagycsoportok számára egyaránt. A korszerű oktatási módszertan alkalmazását teszi lehetővé a termekbe felszerelt interaktív tábla, a szimultán vetítést lehetővé tevő projektorok és LCD kijelzők egyidejű használata és a termenként telepített 28-28 nagyteljesítményű multimédiás számítógép. Az analitikus hallgatók gyakorlati készségeiket az oktató klinikai kémiai és hisztológiai laboratóriumokban, valamint egy 36 fős, szeminárium teremként is használható ultrahang oktatóteremben fejleszthetik. A patináját megőrző, azonban a XXI. század igényeinek megfelelő épületszárny az elmélyült kutatómunka végzéséhez is minden feltételt biztosít a laboratóriumi és képalkotó diagnosztika területén. Az alagsorban kisállat vizsgáló MR helyiség és kiszolgáló egységei kerültek kialakításra, míg a tetőtéri szerverszobában kapott helyet egy oktatási képszerver, mely a graduális és a posztgraduális képzés oktatási képi adatbázisát biztosítja – mondta el Dr. Berényi Ervin egyetemi docens, az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a