Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Június 15. 08:41, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egészséges egerek születtek kozmikus sugárzásnak kitett spermából

Egészséges egerek születtek kozmikus sugárzásnak kitett spermából

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából - számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A liofilizált - fagyasztva szárított - ondót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tárolták, majd miután visszahozták a Földre és rehidratálták, 168 egészséges egeret "hoztak létre" belőle - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek szerint mindegyik egérkölyöknek normális külseje volt és a genetikai vizsgálatuk sem mutatott rendellenességet.

A tanulmányt vezető Vakajama Teruhiko, a japán Jamanasi Egyetem munkatársa és kollégái három tárolót egyenként 48 ondóampullával küldtek fel az ISS-re 2013-ban.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy az űrbéli sugárzásnak való hosszú távú kitettség roncsolja-e a reprodukciós sejtekben lévő DNS-t és hozzájárul-e a mutációk átadásához a következő nemzedékeknek.

Kilenc hónap, majd két év és végül hat év elteltével küldtek vissza ampullákat a Földre, hogy megtermékenyítsenek velük nőstény egereket, ami több száz utód születését eredményezte. A kutatók szerint amikor a már felnőtt "űregerek" párosodtak, a következő nemzedék is normálisnak tűnt.

"Amikor eljön az ideje annak, hogy más bolygókra vándoroljunk, fenn kell tartanunk a genetikai erőforrások sokszínűségét, nem csupán az emberek, hanem a háziállatok és a haszonállatok esetében is" - írták a szakemberek, hozzátéve, hogy anyagi és biztonsági okokból valószínű, hogy az ivarsejteket űrhajókon tárolva és nem élő állatok révén fogják szállítani.

A szakemberek azért döntöttek a liofilizált ondó mellett, mert az szobahőmérsékleten tárolható és számításaik szerint akár 200 évig is eláll az ISS fedélzetén.

Más bolygók meghódítása a Föld védelmező légkörének és mágneses mezejének az elhagyását jelenti. A mélyűr tele van a szoláris-energikus részecskékkel és a Naprendszeren kívüli galaktikus kozmikus sugarakkal összefüggő erős sugárzással. A Napon jelentkező flerek révén olyan részecskék termelődnek, amely különösen roncsoló hatással lehetnek az emberek egészségére és behatolnak a jelenlegi űrhajókba.

A szakembereknek még vizsgálniuk kell, hogy a kozmikus sugárzás milyen hatással van a fagyasztott petesejtekre és megtermékenyített embriókra.

Címkék: űr, űrkutatás, egér, sperma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése