Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Február 03. 15:37, szerda | Helyi

Debrecen sikere lakóinak közös eredménye

Debrecen sikere lakóinak közös eredménye

Szerencsés az a város, melynek minden lakója hozzá tud tenni valamit a közös sikerhez. S miben rejlik Debrecen sikerének titka? Abban, hogy jelent valamit a debrecenieknek az, hogy itt élnek, s kötődnek a városhoz – mondta Kósa Lajos a nem c

A polgármester mintegy 350 érdeklődő előtt számolt be az önkormányzat munkájáról 2010. január 15-én a Kölcsey Központban. Kósa Lajos elmondta: a rendszerváltás első időszakában a város nem tudta, merre is kellene tartania. Aztán magára talált, s 1998-ban új célokat tűzött ki. Azt, hogy regionális központtá váljon, hogy gazdaságát versenyképes cégek határozzák meg, s azt, hogy mindez lakói egyre jobb életfeltételeinek kialakítását szolgálja. Ezekkel a célkitűzésekkel mára odáig sikerült eljutni, hogy a gazdasági válság közepette is Debrecenben nemhogy csökkent, de nőtt a helyiadó-bevétel, mivel a meghatározó adózók jövedelme nem a magyar piactól függ, hiszen ők a nemzetközi piacra termelnek, a világpiacnak szolgáltatnak. A város munkanélküliségi rátája az országos átlag fele, pedig Debrecen az Európai Unió tíz legfejletlenebb régiójának egyikében található. Debrecen regionális súlya gyarapodott, melynek csupán egyik jele az, hogy a város az utóbbi 12 év alatt összesen 16 világ- és európai szintű sporteseményt rendezett. A városnak az elkövetkezendő években komoly feladatai vannak, melyek végrehajtásával példát kell mutatnia másoknak, például a közösségi vagyon folyamatos gyarapítása, az itt található szellemi erőforrások minél hatékonyabb hasznosítása terén, s abban, hogy végre kezdődjön el az ország érdemi decentralizációja. Kósa Lajos az utóbbi kapcsán megemlítette, hogy - a svédországi megoldáshoz hasonlóan - miért ne lehetne például a jövőben a statisztikai hivatal székhelye Szegeden, vagy éppen a földművelésügyi minisztérium vagy valamelyik jelentős közgyűjtemény Debrecenben? Ez a város nem tehet mást - folyamatosan keresnie kell az új megoldásokat. S lakóinak olyan otthont kell nyújtania, ahol az emberek családjuk jövőjét is elképzelhetik. Kósa Lajos végezetül megköszönte a debrecenieknek az elmúlt tizenkét évet, s azt kívánta, hogy közösen készüljenek a következő tizenkettőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás