Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 03. 07:55, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Benyújtották az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot

Benyújtották az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

"Megvédjük a gyermekeinket!" - fogalmazott Nacsa Lőrinc kedd este a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében.

A törvényjavaslat jelentőségét indokolva közölte: Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent - tette hozzá.

Ezért nyújtotta be Hollik Istvánnal együtt az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk - hangsúlyozta a bejegyzésben Nacsa Lőrinc, ezért arra kérte képviselőtársait, hogy - pártpolitikai hovatartozástól függetlenül - támogassák a javaslatot.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében - 70 százalékukban - valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását - áll a törvényjavaslat indoklásában.

Címkék: energiaital

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.