Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Banánnal megelőzhető a stroke?

Banánnal megelőzhető a stroke?

A banán fogyasztása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát menupauza után lévő nőknél. Egy vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a magas káliumtartalmú ételek mintegy negyedével csökkentik a szélütés rizikóját - számol be az eredményekről a Mail Online.

A kutatás keretében 90 ezer, 50-79 év közötti, menopauza után lévő nőt vizsgáltak meg és követtek nyomon 11 éven keresztül. Többek között azt nézték meg, hogy ezalatt az idő alatt mekkora mennyiségben fogyasztottak kálium tartalmú ételeket, átestek-e stroke-on, esetleg életüket vesztették-e a tanulmány ideje alatt.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint egy nőnek napi minimum 3510 mg káliumot kellene bevinnie szervezetébe. Egy közepes méretű banán 450 mg-ot tartalmaz.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik a legtöbb káliumtartalmú ételt fogyasztották, 12 százalékkal volt kisebb a kockázatuk a stroke kialakulására, ezen belül pedig 16 százalékkal csökkent a rizikójuk az iszkémiás stroke előfordulására, összehasonlítva azokkal, akik a legkevesebb káliumot fogyasztották.

Azoknak a nőknek a körében pedig, akiknek nem volt magas a vérnyomásuk, a jótékony hatás még ennél is előnyösebb volt, mintegy 27 százalékkal volt kisebb az iszkémiás és 21 százalékkal az összes stroke kialakulásának kockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.