Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 22. 15:30, szombat | Belföld
Forrás: mti

Az emberek 6 százaléka utazik el karácsonykor egy felmérés szerint

Az emberek 6 százaléka utazik el karácsonykor egy felmérés szerint

Karácsonykor az emberek 6 százaléka utazik el azért, hogy szűk családja körében máshol töltse az ünnepet, jóllehet egy felmérés szerint a válaszadók közel fele menne el valahová,

ha nem számítana senkinek a véleménye, és nem sértődnének meg sokan a tágabb családban emiatt:

a magyarok 61 százaléka december 24. és 26. között kizárólag a párjával ünnepelne, a válaszadók ötöde pedig a barátaival töltené ezt az időszakot.

A GKI Digital és a Bónusz Brigád közös kutatásából kiderül az is, hogy az emberek 60 százaléka kifejezetten várja a karácsonyt, és több mint fele szolgáltatást, élményt ad ajándékba. Míg tavaly a megkérdezettek 45 százaléka, addig az idén már 54 százaléka ad élménybónuszt, -kupont, vagy jegyet szeretteinek. A nők és a fiatalok még ennél is nagyobb arányban választják az ajándékozásnak ezt a formáját.

A vevők 37 százaléka 5-10 ezer forint értékű élményajándékot vesz, nagyobb összegért, akár 20 ezer forintért, többnyire csak az idősebb korosztály vásárol.

Bár az emberek nagy része várja a karácsonyt és minden második ember boldog, kiegyensúlyozott ünnepre számít, minden harmadik válaszadó stresszel azon, hogy milyen ajándékokat vegyen. Van aki a felszaladó kilóktól (12 százalék) és a családi konfliktusoktól (20 százalék) tart, a válaszadók negyede pedig azért stresszel, mert nagyon kevés ideje marad a készülődésre.

A felmérés szerint minden harmadik válaszadó műfenyőt állít, és minden negyedik megkérdezett a karácsony előtti héten szerzi be a fenyőfát. A legnépszerűbb a nordmann fenyő, az igazi fenyőt vásárlók 37 százaléka veszi ezt a típust, minden ötödik ember marad a lucfenyőnél. A felmérés szerint a válaszadók közel fele másfél méteresnél nagyobb fát állít, 4 százalékuk 2,5 méteresnél is magasabbat szokott venni.

A válaszadók kétharmada szűk családja körében, otthon ünnepel, de minden második ember vendégségbe is megy rokonokhoz.

A karácsonyfa felállítása és feldíszítése a férfiak közel fele szerint a férfi feladata, a nők 16 százaléka véli ugyanígy. Minden harmadik nő szerint ez nem a férfiak dolga, és ezzel minden tizedik férfi is egyetért: szerintük a nőnek kell felállítani és feldíszíteni a karácsonyfát.

A nők fele szerint az élelmiszerek beszerzése alapvetően az ő dolguk, közel ugyanennyien mondták azt, hogy a férfiak is besegítenek a vásárlásba. Szintén a nők fele válaszolta azt, hogy a karácsonyi nagytakarítás az ő feladatuk. A férfiak harmada szerint a karácsonyi takarítás kifejezetten a férfi dolga, 27 százalék szerint viszont a nő feladatai közé tartozik a lakás tisztántartása. A főzés inkább női terep: kétharmaduk úgy véli, ez kizárólag az ő dolguk és a férfiak kis hányada segít ebben. A férfiak harmada nyilatkozott úgy, hogy a főzés kifejezetten az ő dolga. Ugyanez az arány érvényes az ajándékok beszerzésére és becsomagolására is: ez is jórészt a nők feladata és kevés férfi segít benne.

Címkék: ünnep, karácsony, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.