Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 21. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: 168ora.hu

A reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul

A reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul

A KSH jelentése szerint márciusban a nettó bérek megegyeztek az egy évvel korábbival, ami az infláció miatt 5,2%-os reálbércsökkenést jelent.

A közmunkán kívül az állások száma is csökkent, vagyis a kormány 2 éves kalandorpolitikája a gazdaságban teljes csődöt mondott. Az LMP meggyőződése, hogy fel kell adni a bajok jelentős részéért felelős egykulcsos adót, és a felső középosztály feltőkésítése helyett a társadalmi szétszakadás megakadályozására kell koncentrálni.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a nettó reálkeresetek nemzetgazdasági szinten 5,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. A közszférában mind a bruttó, mind a nettó bérek csökkentek: mindezért azonban nemcsak a rekordszintű, 93 ezres közfoglalkoztatotti létszám okolható - az oktatásban és az egészségügyben is csökkentek a bérek. Szegényedik a társadalom, különösen a szerényebb jövedelmű része, amelyik az egykulcsos adó bevezetésének is vesztese volt - közölte lapunkkal az LMP.

Szél Bernadett és Scheiring Gábor képviselők szerint a reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul: az éhbért sem fizető közmunkán kívül a munkahelyek száma a versenyszférában is kevesebb lett. Tavaly november óta ez a trend: egyre kevesebb nem támogatott piaci álláshely vár az álláskeresőkre, miközben hónapról-hónapra háromszor több a létrejövő támogatott munkahelyek száma. Nő az infláció, recesszióban a gazdaság, újabb és újabb adók terhelik a csökkenő jövedelmet.

Mindez nem az európai folyamatok következménye. Németországban, legnagyobb exportpiacunkon megindult a növekedés, tehát éppen az ellenkező irányba tartanak, mint mi. A reálbérek visszaesés, a stagnálás, a jövedelmi különbségek és a nyomor növekedése egyedül a kormány gazdaságpolitikai ámokfutásának köszönhető, ami egy szűk kedvezményezett réteg érdekében tönkre tette a kiszámíthatóságot, lerombolta a bizalmat, és szándékosan a jómódúaknak adta a keveset keresők jövedelmének egy részét.

Az LMP javaslata a helyzet javítására változatlan. Válság idején a leszakadók védelme elsőrendű feladat: a jövedelmi különbségek növelése helyett azok csökkentésére kell koncentrálni. Meg kell szüntetni az igazságtalan egykulcsos adót, és emellett egy nagyszabású épületfelújítási programmal, zöld munkahelyek teremtésével kell lehetőséget adni tömegek számára. És el kell zárni a közpénz átáramlását a kormány közeli nagytőkésekhez, mert a kialakult korrupt rendszer nem csak pénzügyileg káros, hanem morálisan is rendkívül romboló - közölte az LMP.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.