Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 18. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: hvg.hu

A lovak tudják, mikor ki beszél

A lovak tudják, mikor ki beszél

Számos háziállat nem képes arra, hogy gazdáját annak hangja alapján felismerje, egyes fajoknak az arc sem nyújt támpontot ez ügyben.

A lovak ugyanakkor mindkettő segítségével képesek azonosítani egy embert - derítették ki brit kutatók.

Eddig az volt a tudományos álláspont, hogy csak az ember képes összekapcsolni agyában valakinek a hangját a hozzá tartozó képpel, és emlékezni erre. Leanne Proops és Karen McComb, a Sussexi Egyetem kutatói már korábban kimutatták, hogy a lovak képesek megkülönböztetni az ismerős emberi arcokat az ismeretlenektől. Most azt vizsgálták, hogy az állatok képesek-e párhuzamot vonni a hang és az arc között, ami magasabb szintű kognitív képességet feltételez.

A lovaknak gazdáik valamint egy ismeretlen hangját játszották le, és feljegyezték, milyen gyorsan, milyen gyakran és milyen hosszan néztek az állatok arra a személyre, amelynek hangját hallották. A lovak tovább figyelték azt a személyt, akinek hangját hallották, függetlenül attól, hogy az a gazdájuk volt, vagy sem - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Egy második kísérlet során két ismerős személyt mutattak a lovaknak. Az állatoknak sikerült a személyeket a hozzájuk tartozó hanggal párosítani, egyes patások meg is próbálták közelíteni a "hozzájuk szólót".

Ez egyértelmű jele annak, hogy a lovak képesek összekapcsolni a vizuális és az akusztikus benyomásokat - következtettek a kutatók. A kancák tovább néztek a személyre, akinek a hangját hallották. A természetben a kancák tartják inkább össze a csoportot, a mének kevésbé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.