Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 27. 07:25, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A brit kormány nem tervezi a Brexit leállítását

A brit kormány nem tervezi a Brexit leállítását

A brit kormány kedd este közölte, hogy nem kívánja visszavonni a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntését, annak ellenére sem, hogy milliók írták alá az ezt követelő hivatalos petíciót.

Kedd estig csaknem 5,8 millióan írták alá a brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján minap megjelent felhívást, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a Brexit-folyamat elindításról két éve hozott döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A szavazásra jogosult felnőtt brit lakosság 11 százaléka írta alá eddig a felhívást, ami rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében.

Az aláírások száma óránként továbbra is több ezerrel növekszik.

A brit Brexit-ügyi minisztérium kedd este kiadott közleménye szerint ugyanakkor a kormány továbbra is szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, vagyis a kilépési folyamat elindításáról két éve tett bejelentést, mivel tiszteletben kívánja tartani a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás eredményét.

A tárca közleménye szerint a kormány elismeri, hogy a Brexit törlését követelő petíció aláíróinak száma "jelentős". Mindazonáltal a 2016-os népszavazáson a választópolgárságnak csaknem a háromnegyede részt vett, és közülük 17,4 millióan szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A minisztérium szerint ez a legnagyobb demokratikus felhatalmazás, amelyet brit kormány valaha is kapott.

Mindemellett a 2017-es parlamenti választásokon a résztvevők több mint 80 százaléka olyan pártokra voksolt - beleértve az ellenzéket -, amelyeknek választási programjában szerepelt a kötelezettségvállalás az EU-tagságról tartott referendum eredményének tiszteletben tartására.

A közlemény szerint a brit kormány tartja magát e kötelezettségvállaláshoz. A kilépésről hozott döntés visszavonása ugyanis a brit népnek tett ígéret megszegése lenne, amely helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban.

Címkék: brexit, brit, kilépés, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése