Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 04. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: dehir.hu

Visszavonatnák az AKSD hulladéklerakójának engedélyét – reagált a cég is

Visszavonatnák az AKSD hulladéklerakójának engedélyét – reagált a cég is

Debrecen – Civilek azt feltételezik, nagy mennyiségű szemét kerül az AKSD telephelyéről a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe.

Debrecen belterületén és külterületén számos illegális hulladéklerakó található. A Terepszemle Stúdió aktivistái 2012 februárjában kezdték meg a Tavaszi Nagytakarítást, az illegális hulladéklerakók feltérképezését. A megtalált lerakókról (február óta 9-ről) bejelentést tettek az illetékes Közterület-felügyeletnek a terület GPS koordinátáinak megadásával és a helyszínen készült fotók megküldésével. Miután az egyesület pályázati forrásból egyelőre nem tudja fedezni a hulladékok elszállításának költségeit, az illegális lerakók és elhagyott hulladékhalmok feltérképezésével járulnak hozzá az illegális szemétlerakók felszámolásához. A legutóbbi, március 30-i, az AKSD Vértesi úti telephelye közvetlen szomszédságában készült terepbejárás eredményét szintén továbbították a Közterület-felügyeletnek.

Az eredmény: Debrecen közigazgatási területén belül nagy mennyiségű elhagyott hulladék található megközelítőleg 25 hektáron szétszóródva, földút, szántó és csatorna mellett, illetve ezen területeken. A szivil szervezet aktivistái azt feltételezik, hogy a hulladék az AKSD Vértesi úti telephelyéről származik, a környékre való kikerülését úgy vélik, technológiai hiba okozza.

Mindezek miatt egyidejűleg bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (Zöldhatóság) is azzal a kéréssel, hogy amíg az üzemeltető nem oldja meg a hulladék kikerülését a telephelyéről, vonják vissza a hulladéklerakó környezetvédelmi engedélyét és kötelezzék működésének felfüggesztésére.

Az ügyben kerestük az AKSD-t, ahol szerdára ígértek bővebb tájékoztatást. Juhász Judit PR vezető addig annyit közölt, akárhogy is védekezik a cég körbekerítéssel, a könnyebb fajsúlyú szemetet felkapja a szél, ha erősen fúj. A környező földek tulajdonosával évek óta van szerződése az AKSD-nek arra, hogy összeszedje a földekre kikerült szemetet. Ezért a szolgáltatásért fizetnek neki, és az összegyűjtött hulladékot térítésmentesen veszik át tőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.