Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 14. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: dehir.hu

Kezdődik a vita: diploma nyelvvizsga nélkül?

Kezdődik a vita: diploma nyelvvizsga nélkül?

Debrecen – A jövőben nem lenne kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához. Egy javaslat szerint a hallgató akkor is megkaphatná az oklevelét, ha nem beszél idegen nyelvet.

A Debreceni Egyetem vezetője szerint a javaslat visszalépés a jelenlegi helyzethez képest. Fábián István úgy véli: az elhelyezkedéshez szükséges a nyelvtudás, igaz, az ehhez szükséges ismereteket szerinte a közoktatásban kellene megszerezni.

A Debreceni Egyetem angol szakos hallgatóinak valószínűleg nem jelent gondot az idegennyelv elsajátítása. Sokan vannak azonban olyanok, akiknek nem könnyű ez a feladat, évről-évre halasztgatják a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzését.

- Nekem kell nyelvvizsga, de sajnos még nincs. Azon vagyok, hogy ezt pótoljam – mondta Kántor Norbert.

- Még nem szereztem meg, majd később, legalább a következő évben szeretném megcsinálni – hallhattuk Magyar Mátét.

A Debreceni Egyetemen tavaly 5394-en tettek záróvizsgát, közülük 1326 hallgató nem vehette át a diplomáját azért, mert nem volt nyelvvizsgája. Ez azt jelenti, hogy a végzősök 24 százaléka nem kapta meg az oklevelét.
A felsőoktatási törvénytervezethez benyújtott javaslatok egyike ezen változtatna. Az elképzelés szerint az a hallgató is átvehetné a diplomáját, aki nem szerzett nyelvvizsgát.

- Én úgy látom, hogy ez egy pici visszalépés a jelenlegi helyzethez képest. Meggyőződésem, hogy egy egyetemi diplomához mindenképpen nyelvtudásra van szükség – magyarázza Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora.

Az intézményvezető úgy látja: az elhelyezkedéshez elengedhetetlen a nyelvismeret, az annak megszerzéséhez szükséges tudást azonban nem a felső, hanem a közoktatásban kellene elsajátítani. Fábián István ugyanakkor nem tartja jó iránynak, hogy a javaslat szerint az intézményeknek kell dönteniük, megkövetelik-e a nyelvvizsgát.

- Nem intézményi szinten kellene megoldani, hanem országos, és szakra lebontva, hiszen vannak olyan szakok, amikhez kötelezően elő kellene írni az idegen nyelv ismeretét – hangsúlyozta a rektor.

A javaslatot a kormány támogatta, az országgyűlés hamarosan tárgyal a tervezetről.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.